Publieksdag VUmc Amsterdam

Op 26 november 2016 organiseerde Zus & Zorg samen met het VUmc, de Landelijke Publieksdag Gezondheidszorg M/V. Met als belangrijk onderwerp de verschillen tussen mannen en vrouwen in de gezondheidszorg. De dag werd geopend door oud -Kamervoorzitter Gerdi Verbeet, ambassadeur van het nieuwe Women’s Health Research Fund en voorzitter van de Patiëntenfederatie Nederland.

Een gynaecoloog en een cardioloog leggen uit dat vrouwen vaak niet de goede zorg krijgen omdat er onvoldoende kennis is over man/vrouw-verschillen. Interventie-cardioloog Yolande Appelman en gynaecoloog Wouter Hehenkamp van VUmc over man/vrouw-verschillen: “Een hartinfarct bij vrouwen wordt niet altijd herkend. Symptomen komen namelijk ook vaak voor bij vrouwen in de overgang of bij stress. Vrouwspecifieke aandoeningen zijn vaak nog onderbelicht. Medisch onderzoek is veelal gebaseerd op gezonde jonge mannen . Er moet meer erkenning komen voor de verschillen tussen mannen en vrouwen. Daarmee verbetert de kwaliteit van de gezondheidszorg, de kwaliteit van leven van vrouwen en mannen en worden er minder onnodige zorgkosten gemaakt.”

Isa Hoes en Medina Schuurman vertellen over hun nieuwe boek

Er is een vrolijke presentatie van het nieuwe boek ‘Te lijf’ van de actrices/schrijfsters Isa Hoes en Medina Schuurman. Ze vertellen over het ouder worden en welke ongemakken dit met zich mee brengt. ’s Middags zijn er lezingen van specialisten over onder andere het hart, menstruatie, migraine, depressie, de overgang en reuma. Op het Gezondheidsplein zijn stands van patiëntenorganisaties en verschillende zorgprofessionals. Er is speciale aandacht voor depressie, de bekkenbodem, seksualiteit en de overgang. Ook is er een speedspreekuur met artsen. Verder is er informatie te vinden over uiteenlopende thema’s zoals voeding, vitaliteit en verzorging.

Het onderwerp M/V-verschillen staat inmiddels op de politieke agenda dankzij Womeninc en de Alliantie Gender & Gezondheid.

VUmc

Met de publiekscampagne ‘Behandel me als een dame’ zorgen zij voor bewustwording onder zorgprofessionals, de patiënt en het publiek. Voor VUmc is meer onderzoek naar m/v-verschillen in de zorg een speerpunt. Er is een onderzoeksfonds opgericht: het Women’s Health Research Fund. Alle exposanten die mee doen aan de publieksdag doneren met hun bijdragen aan dit fonds.

GOW Life, regionale events over gezondheid
Soul Full Leadership
Menu